Sadece on yıl önce, yapay zekanın iş operasyonlarında kullanılması yeni başlangıç evresindeydi ve potansiyeli daha çok teorikti. Ancak günümüzde yapay zeka teknolojileri ve uygulamaları hızla ilerliyor ve işletmelere değer katıyor. İşletmeler artık yapay zeka destekli sistemlerden sürekli olarak ölçülebilir avantajlar elde ediyorlar ve yapay zeka insanın potansiyelini ve uyguladığı yaratıcılığı ortaya çıkararak gelecekteki inovasyon dalgasını şekillendiriyor. Bu hızlı ilerleme, IDC’nin 2022 için öngördüğü %19,6’lık büyüme tahminlerinin 432,8 milyar dolara ulaşmasını sağlıyor.
İş dünyasında sağlamlık hayati önem taşır: Bilgisayarlar icat edilmeden önce bile, şirketler işle ilgili verilerin değerini kavramış ve bu bilgileri toplamak ve yorumlamak için çaba harcamışlardı. Veri setleri giderek karmaşık hale geldikçe, doğru ve zamanında analiz yapmak her zamankinden zorlaştı. Yapay zeka destekli çözümler, sadece Büyük Veri’yi değil, ayrıca uygulanabilir içgörüler elde etme kabiliyetini de sunar. Yapay zeka ile karmaşık süreçler otomatik hale getirilebilir, kaynaklar daha etkin bir şekilde kullanılabilir ve sorunlar (ve fırsatlar) daha iyi tahmin edilip uyarlanabilir hale gelir.
Daha etkili müşteri deneyimi için yapay zeka, işletmelerin hizmetlerini kişiselleştirmelerine ve müşterileriyle anlık iletişim kurmalarına imkan tanır. Tüketiciler satış hunisinde ilerledikçe daha karmaşık veri setleri oluştururlar. Yapay zeka, bu verilerden faydalanarak işletmelere müşterileriyle daha iyi hizmet sunma ve etkileşim kurma gücü verir.
Güvenilir kararlar almak çok değerlidir. Başarılı liderler her zaman hızlı ve bilinçli kararlar verme yolunda ilerlerler. Karar, ne kadar kritik olursa, o kadar çok faktör ve taahhüte bağlı olma olasılığı artar. Yapay zeka, gerçek zamanlı karar alma süreçlerini destekleyen ileri veri analizi ve insanların bilgelik ve deneyimine katkıda bulunan uygulanabilir öngörülerle destek sağlar.
Ürün ve hizmetlere yönelik değişim: Birçok geleneksel Ar-Ge modeli geriye dönük bakış açısına sahipti. Ürün veya hizmet pazara sunulduktan sonra genellikle performans ve müşteri geribildirim verileri analiz edilmezdi. Potansiyel boşlukları ve pazardaki fırsatları hızlıca belirleyebilen sistemler yoktu. Yapay zeka tarafından desteklenen sistemler sayesinde şirketler aynı anda ve canlı verilere erişebilirler. Bu, en güncel pazar ve müşteri verilerine dayanarak mevcut ürünleri değiştirmelerini ve yenilikler sunmalarını mümkün kılar.
Etkileşimli iş güçleri: Son bir Gallup araştırması, şirketlerin çalışanların yüksek katılım seviyelerini bildirmeleri durumunda %21 daha fazla kar elde ettiklerini gösteriyor. İş yerindeki yapay zeka teknolojileri, önemli görevlerin yoğunluğunu azaltabilir ve çalışanların daha verimli işlere odaklanmalarını sağlayabilir. İK teknolojileri, yapay zeka kullanarak çalışanların endişeli, yorgun ya da sıkılmış olduklarını tespit etmelerine yardımcı olabilir. Kişisel refah önerileri sunarak ve görevleri önceliklendirerek yapay zeka, çalışanların desteklenmesine ve sağlıklı bir iş-hayat dengesine geri dönüş yapmalarına yardımcı olabilir.